Sosyolog Dergisi Bir DUSODER Yayınıdır

Kapatmak için ESC Tuşuna Basın

TÜRKİYEDE TOPLUM BİLİMCİ (SOSYOLOG) OLMAK

İLİM İLİM BİLMEKTİR

 

Dünya’da gelişmiş, gelişmekte, geri kalmış vb. kriterle ayrışan devletlerin bu durumunun tükettiklerinden daha çok üretebildikleriyle ilgili olduğunu görmekteyiz. “Ne kadar üretebiliyorsan o kadar gelişmektesin” sözünün günümüzde daha anlaşılır hale geldiğini her geçen gün daha iyi anlamaktayız.     Ancak gelişmiş devletler denildiğinde sadece endüstriyel üretim anlamında değil; toplum bilimi (sosyoloji) alanında da ilerlediklerini ve gelişmekte olan ülkelere rol model olduklarını görmekteyiz.

 

Türkiye’de sosyoloji büyük ölçüde batı ektisinde şekillenmiş görünmekte, özgün çalışmalar zaman zaman yapılmış olsa da hâkim anlayış batı ekolü olmaya devam etmiş görünmektedir. Tür sosyolojisi de özellikle temel kuram siyaset kuramı olmuştur. Bunun nedeni hakkında çok uzun makaleler, araştırmalar olduğunu söylemek mümkün. Kısaca arz-talep diyebiliriz.

 

Peki, sosyolojik bulguların eğitimcilere, yasa yapıcılara, yöneticilere, yenilik yapmak isteyenlere, iş dünyasının liderlerine ve toplumsal sorunları çözme ve sosyal politikalar oluşturma konusuyla ilgilenenlere yardımcı olması mümkünken neden Türkiye’deki sosyologlar kadro bulamamakla yüz yüze bırakılmaktadır?

 

Çünkü burada da ithalatçı yapı, batı tarzı anlayışı kopyalayıp yapıştırınca her şeyin olup bitiğini düşünüyor. Fakat Türk milleti olarak toplumumuzu ilgilendiren eğitimden politikaya binlerce alandaki çözümlerin, bizim kültürümüze, alışkanlığımıza, duyularımıza kısacası mili kimliğimize tam uyum sağlamayışının, toplum olarak bizleri bibimizden uzaklaştırdığını, yabancılaştırdığını görmekteyiz. Bizim kendimize ait sosyoloji bilimimizi güçlendirmememiz gerektiği ortadır.  

 

Bu gerçekten hareketle günümüzde sosyoloji alanında pek çok araştırma ve çalışma yapıldığını, dernekler kurulduğunu, seminerler düzenlendiğini görmekteyiz. Bu sevindirici gelişmelerin, Türk toplumu olarak kendimizi daha iyi tanımamıza olanak sağlayacağı düşüncesindeyim.

 

Ünlü tasavvuf ve halk şairimiz Yunus Emre’nin dediği gibi;

“İlim ilim bilmektir,

İlim kendin bilmektir,

Sen kendini bilmezsin,

Ya nice okumaktır.”

 

Kaynak:

Türkiye’de Sosyolojinin 100 Yıllık Birikimi Üzerine Bazı Tespitler

H. Bayram KAÇMAZOĞLU


Türk Sosyolojisi Üzerine Kısa Bir Bakış - DergiPark

dergipark.org.tr ›

 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Sosyoloji

https://www.antoloji.com/ilim-ilim-bilmektir-yunus-emre-bir-siir-bir-yorum-siiri/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dergiler