Sosyolog Dergisi Bir DUSODER Yayınıdır

Kapatmak için ESC Tuşuna Basın

Sakarya Üniversitesi/Sosyoloji

 

 

SAÜ - SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ

Sosyoloji Bölümünün başlangıcı, 1978-1979 yılları arasında İTÜ Sakarya Mühendislik Akademisi’nin Endüstri Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan "Hukuk ve Sosyoloji" kürsüsüne dayanır. 1992 yılında 22 üniversiteyle beraber müstakil bir üniversite olma hakkı kazanan Sakarya Üniversitesi İTÜ’den ayrılmış ve kendi yapılanmasını oluşturmaya başlamıştır. Bu yapılanmadan bölümümüz de nasibini almış ve Sosyoloji Bölümü, Prof. Dr. Sami ŞENER başkanlığında 1993 yılında lisansüstü, 1994 yılında lisans ve 2012 yılında da yüksek lisans uzaktan öğretimine başlamıştır. 

Verdiği mezunlarla hem üniversitelere hem de kamu ve özel sektör kuruluşlarına önemli katkı sağlayan bölüm, "ISO-2002 Kalite Belgesi ile EFQM Mükemmellik Modeli, Ulusal Kalite Büyük Ödülü" ve "Mükemmellikte Süreklilik Ödülü"nü alan ilk ve tek Devlet Üniversitesi'dir.

SAÜ Sosyoloji Bölümü, bir taraftan üniversitelere öğretim elemanı ve araştırmacı yetiştirirken, diğer taraftan kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çok yönlü öğrenciler yetiştirmekte; bilgi ve becerilerini güçlendirerek onları geleceğe hazırlamaktadır. “Toplam Kalite Yönetimi” anlayışına uygun olarak 4 ana alanda faaliyet göstermektedir. Bunlar; Eğitim ve öğretim, öğrencilerin sosyal ve mesleki alandaki becerilerini geliştirmek, öğretim üyelerinin performanslarını artırmak, mezunlarımıza ve topluma yönelik faaliyetlerdir. Eğitim ve öğretim faaliyetleri çerçevesinde, geçmişten bugüne,
1297 lisans, 125 Yüksek Lisans ve 32 Doktora öğrencisi mezun ederek, ülkemizin akademik hayatına, kamu ve özel sektörün dinamizmine önemli katkılarda bulunmuştur. Birçok mezunumuz, halen çeşitli üniversitelerde Dekan, Bölüm Başkanı, Öğretim Üyesi ve Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaktadır. 
Hala 672 lisans, 79 Yüksek Lisans, 36 Doktora ve 128 Uzaktan öğretim öğrencisi ile öğrenimine devam etmektedir. 
 

Bölümde, öğrencilerin sosyal ve mesleki alandaki becerilerini geliştirmeye yönelik de faaliyetler yapılmaktadır.  

Hoşgeldiniz Toplantıları 
Öğrenciler bölüme adımlarını atar atmaz, ilk hafta, bütün öğretim elemanlarının katılımı ile hoş geldiniz toplantısı yapılmakta ve kendilerine bölümün hedefleri ve imkanları anlatılmakta, eğitim ve diğer konularla ilgili bilgiler verilmektedir.
Uzmanların Konferansları, üniversitenin genelinde uygulandığı gibi, bu bölümde de genellikle çarşamba günleri, alanındaki uzman misafir konuşmacılar ile öğrencilerin dersleri dışında özel konferanslar verilmektedir.
Araştırma Projeleri ve Köy Araştırmaları; öğretim üyeleri ve özellikle Bölüm Başkanı öncülüğünde birçok köy araştırması yürütülmektedir. Uluslararası “Human Capital” projesi ve diğer sosyal araştırma projeleri bunlardan bazılarıdır. 
Geleneksel Toplumu Konuşma Günleri; her yıl farklı bir konu belirlenerek "Toplumu Konuşma Günleri Etkinliği" düzenlenmektedir. 
Televizyonda “Toplumu Konuşuyoruz” Öğrencilerini her alanda aktif ve çok yönlü yetiştirmeye çalışan Sosyoloji Bölümü öğrencileri medyada da aktiftir. Doç. Dr. Ali Arslan yönetiminde gerçekleştirilen haftalık “Toplumu Konuşuyoruz” programında, çeşitli öğretim üyeleri ile birlikte, öncelikli olarak bölümün öğrencilerinin katılımı sağlanarak, öğrencilerine kendilerini çok yönlü yetiştirme ve topluma da aktif katkıda bulunma imkânı sağlanmaktadır. 
Sosyoloji Çalıştayları; Mezuniyet sonrası iş bulma konusunda öğrencilerini kaderine terk etmeyen bölüm, onların daha fazla istihdam edilebilmesi için farklı illerde Sosyoloji Çalıştayları düzenleyerek, tüm Sosyoloji Bölümlerini harekete geçirmeye ve devlet yöneticilerini etkilemeye çalışarak, sosyoloji mezunlarının istihdam alanlarını ve imkanlarını genişletmeye çalışmaktadır. 
Sosyoloji Topluluğu Faaliyetleri; bölümün de desteğini alarak öğrenciler tarafından oluşturulan Sosyoloji Topluluğu da bölüm ile bütünleşik hareket ederek çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Üniversitenin kütüphanesinden 7 gün 24 saat faydalanabilen öğrenciler ayrıca Sosyoloji Bölümünün kendisine özel kütüphanesinden de hizmet alabilmektedir 
Dergiler; Zaman zaman isimleri değişse de Öğrenci Topluluğu tarafından çeşitli dergiler çıkarılmaktadır. Bunlardan İTAKİ ve halen çıkarılmaya devam eden F5 dergisi en popüler olanı olup Türkiye’deki birçok Üniversite kampüsünde takip edilip okunmaktadır. 
Mesleki Açılım Toplantıları; Sosyoloji bölümü 4. sınıf öğrencilerine yönelik "Sosyoloji'de Mesleki Açılımlar" konusunda bilgilendirici ve yönlendirici toplantılar yapılmakta, öğrencilerin hayata ve mesleğe daha bilgili ve kendilerine güvenerek hazırlanmaları hedeflenmektedir. Öğrencilerin mezuniyetlerine yakın, gelecek mesleki çalışmalarda hangi alanlara yönelmesi ve ne tür donanımlara sahip olmaları gerektiği konularında bilgi ve materyallerin verildiği bu toplantılar; öğrenciler tarafından ilgi ile karşılanmaktadır. 
Zorunlu Stajlar; Öğrenciler sadece teorik eğitim almamakta, 3. Sınıfa geldiklerinde çeşitli kuruluşlarda belli bir disiplin ile 3 haftalık bir staj yapmakta ve uygulama becerilerini geliştirmektedirler. 
Bitirme Tezleri; Mezun olmadan önce yaptıkları araştırmalarla bitirme tezlerini tamamlayan öğrenciler, aldıkları diplomalarla ve tüm üniversitede düzenlenen törenlerle diplomalarını almaktadır.
Yabancı Öğrenciler; Bölümde yurt dışından daimî veya ERASMUS programı çerçevesinde öğrenci kabul edilmekte ve ERASMUS öğrencilerine İngilizce eğitim vermektedir. ERASMUS programı çerçevesinde Avrupa’dan gelen öğrenciler ile Azerbaycan, Arnavutluk, Türkmenistan, Kırgızistan, Yunanistan ve Arnavutluk gibi ülkelerden gelen daimî öğrencileri mevcuttur.

Ayrıca “Öğretim Üyelerinin Performansını Geliştirmeye Yönelik Çalışmalar” da yapan bölüm, öğrencilerinin iyi yetişmesi ve dinamizmini, öğretim üyelerinin performanslarına bağlı olduğu bilinci ile Üniversitenin de sağladığı destekler sayesinde hem öğretim elemanlarının hem de öğrencilerinin yurt içi ve yurt dışındaki üniversite ve akademik çevrelerle işbirliklerini sürekli canlı tutmaktadır.

Mezunlarımıza ve Topluma Yönelik Faaliyetler
20. Kuruluş yıldönümünde tüm mezunlarını bir araya getiren bir program düzenlemiş ve bu etkinlik çerçevesinde, her yıl için ayrı ayrı mezunlar albümü hazırlamış; tüm mezunlarını ve öğrencilerini bir arada toplayan bir web sitesi kurmuştur. Mezun ve öğrencileri birbirlerine ulaşabilsin diye sosyal medya aracılığı ile de öğrenci gruplarının oluşmasını sağlamaktadır.

Projelerine, 2013 yılı sonunda, 3000 AĞAÇ DİKME PROJESİ' ni de katan bölüm hem toplumla olan dayanışmasını hem de çevreyi geliştirme çabasının somut örneğini ortaya koymaktadır.

AKADEMİK KADRO; Bölüm Başkanı Prof Dr. Mustafa Kemal Şan, Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sevim Atila Demir,   Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Handan Akyiğit, Prof Dr. Ali Arslan, Prof. Dr. Hacı Musa Taşdelen, Prof. Dr. İsmail Hira, Prof. Dr. Mehmet Tayfun Amman, Prof. Memet Sait Doğan, Doç. Dr. Aydın Aktay, Doç. Dr. Osman Özkul, Doç. Dr. Pınar Yazgan Hepgül, Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Suveren, Araş. Gör. Ali Öztürk, Araş. Gör. Ayhan Koçkaya, Araş.Gör. Burçe Orhan, Araş.Gör. Hüsna Ergün, Araş.Gör. Mehmet Murat Şahin, Araş.Gör. Meryem Küçük, Araş.Gör. Osman Aydoğan

Bölüm Başkan'ından; Türk sosyolojisinin, öncelikle kendi toplumsal gerçekleri, sosyal yapısı ve değerleri kapsamında bir sosyoloji   kurması bir gereklilik ve sorumluluktur.  Bu yöndeki çalışmalar, sosyoloji   disiplinin adı konulmadan önce, tarih araştırmaları çerçevesinde gelişti ve bu konuda, dünyanın büyük sosyal bilimcilerinden İbn-i Haldun’un çalışmaları ile kendine ait bir metodoloji ve bilgi felsefesi oluşturdu. Birçok Müslüman Türk sosyal bilimcileri, Dede Korkut’tan itibaren Osmanlıda Meşrutiyet Dönemi’ne kadar, tarih ilmi içinde sosyolojik araştırmalar yürüttü.  Yusuf Has Hacip, Katip Çelebi, Farabi, Naima Mustafa, Ahmet Cevdet Paşa, Mustafa Nuri Paşa gibi çok sayıda tarihçi, sosyolojik çalışmaları S. Simon ve A. Comte’ dan çok önceleri ilmi açıdan ele alarak ciddi sosyal analizler ortaya koydular. Bu kaynaklar, şu an bile çok ciddi bir bilgi birikimi olarak araştırmacıların önünde bulunmaktadır.

Sakarya Sosyoloji Bölümü, yerli sosyoloji anlayışını önemli bir hedef olarak ortaya koyarak, Türk Sosyal Bilim Tarihi’nde kendine gerçekçi bir misyon belirlemiştir.  
Öğrencilerimizi bir taraftan modern sosyoloji bilgileri ile donatırken, diğer taraftan da Mevlana'nın "Benim bir ayağım sabit diğer ayağım dünyayı dolaşır" hareketiyle kendi toplumumuzu da öğreterek yetiştirmeye çalışıyoruz.
Bölümümüzü tercih etmiş ve edecek olan öğrencilerimize başarılar dilerim. 
 

Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dergiler