OLASI DÜZENDE KOMFORMİST YAŞAM
- ÖZLEM BAĞKAN DORUK Yazdı
- 1 hafta önce Yayımlandı
- 81 Kez Okundu
Toplumda , toplumun temelini inşa eden bireyler ve bireylerin toplumda var olan kurallara, buna bağlı olarak gelişen yerleşmiş davranışları yer almaktadır.
Konformizm Fransızca conformiste kelimesinden Türkçe’ye girmiştir. Terim olarak rahatına düşkün anlamını düşündürse de yanlış olur. Konformist, düzene uyum sağlamak adına itaat eden, sorgulamayan, boyun eğen anlamındadır.Bu beraberinde bireyin kendi fikrini diğer insanların ilgi alanlarına uyacak şekilde değiştirmesini beraber getirmektedir. Araştırma ve sorgulama durumu olmadığı için uymacı kuramı oluşturur. Çevreye uyum sağlamanın en güzel yanı olarak belki de tanımlanabilir..
Bu bağlamda Komformist olan kişi düşüncesini rahatlıkla diğer insanların düşüncesine uyacak şekilde değiştirme yeteneğine sahip olabilir. Bu durumda davranış normlarına ve kabul görenlere ters düşen bireycilikle çelişen bir durum ortaya çıkarır. Ama toplumda ve de grup içlerinde komformistler sevilen bireyler olarak öne çıkmaktadır.Çünkü bağımsız bakış açıları gruplara rahatsızlık verir.
Grup için de kabul görmek, kınanmaktan kaçınmak, toplumdan dışlanmamak için, güzel bir yol olan komformizmi beraber getirmektedir. Belki de çoğumuz bunu içimizde yaşamak istemezken bir konuda yeterince yetkin hissedilmediğinde, düşüncelerinden emin olmadığında ya da düşüncesinin kabul olmama ihtimalini düşündüğünde başka birinin bakış açısını kabul etmek zorunda kalmışızdır. Çünkü sosyal grup içinde olmanın yolu belkide konformist olmaktan geçmektedir. Bu durum da ortak değer ve düşüncelere sahip insanları oluştuturken komformist olan bireyler bu grubun neresinde yer almaktadır....
Bazen iyi olan konformizm bazen de kötü olabilmektedir. Sosyal normlara uymak için konformist, ideolojimizi savunmak için bireycilik neyi seçmeli… Belki de benlik saygımızı yitirmeden kendi duygu ve düşüncelerimizi dile getirerek belli bir derece uyum sağlamak için konformist yaşam biraz gereklidir.
Fakat bu durumda ölçü kaçılırsa, karşı tarafa bağımlı olacak şekile dönüşülürse burda “ben” kaybolur gider. Bu dengeyi kurmak çok önemlidir.
Sosyal normalara uyum için doğru yerde doğru kişilerle düşünce birliği olması kişinin kendi özbenliğini koruyarak, kendi değerler sistemini koruyarak,saygı çerçevesinde konformist olmanın zarardan çok fayda getirebileceği düşünülebilir. Bir yanda ideolojsinde özgür birey diğer tarafta gruplara uyum sağlamak için,itaat eden sorgulamayan ve boyun eğen insan… Bireyde düşünce yaratılıcığının sonu olabilir mi?
Özlem Bağkan Doruk
Sosyolog / Arkeolog
Bültenimize Üye Olarak yayınlardan ilk siz haberdar olabilirsiniz